Egy nőnek 33 000 képe veszett el, mert rosszul töltötte a telefonját

töltés
Szeretnétek kihagyni a ziccert, hogy minden adatotok törlődjön a telefonotokról? Akkor jobb lesz a baklövést inkább kihagyni, amit ez a hölgy elkövetett.

Nem ez az első alkalom, hogy szót ejtünk arról, hogy miként is kímélhető egy telefon akkuja. Lehet, hogy nem is az utolsó. Abban azért reménykedem, hogy nőtársaim között az a kicsit sem okos húzás, nem bevett szokás, ami az alábbi adatvesztési katasztrófához vezetett.

A készülék, amiről épp szó van egy iPhone 6, de azért ne gondolja senki, hogy bármilyen más gyártó okostelefonja jobban bírná a hasonló bánásmódot…

A szépség rovat nem tech

A hölgy, név szerint Brianna Arp az Insider magazin szépségrovatának cikkírója. (Azért megkönnyebbülés, hogy nem a tech rovaté!) Brianna hajlamos volt elkövetni azt a hibát, amit egyébként talán mások is: viszonylag gyakran teljesen kisütni a telefonját.

Aki olvasta korábbi cikkünket a töltésről és az akkumulátorokról, az már tudhatja, hogy minden egyes teljes lemerítés egy koporsószög az akkunak. Brianna viszont nem tudta! Annyira nem, hogy egy februári napon sorozatos telefon merítési procedúrája életre szóló tanulsággal szolgált neki.

A szépségexpert bömböltette a zenét az ájfonján, közben pedig vadul szelfizett, pedig az akku már csak 3%-on volt. Naná, hogy kikapcsolt! Brianna feltehetően nem a türelméről híres, ugyanis egészen 5%-ig feltöltötte telefonját, lecsatlakoztatta, majd kezdte ezt elölről, újra és újra… Körülbelül ötször megismételte a metódust.

töltés

Ne kínozd az aksid!

Ezen cikk írójának ezt leírni is fáj, Briannának viszont cseppet sem fájt, egészen addig a pontig, amíg a hatodik bekapcsolásnál a készülék be nem dobta a törülközött. A telefon ugyanis nem kapcsolt be még akkor sem, amikor ismét csatlakoztatta és rajta is hagyta a töltőn. Nagyjából 25 perc is eltelt, amikor az okostelefon egy hard resetet követően indult útra. Hard reset magától? Hogyan?

(A hard reset és a kikapcsolás közti különbség, hogy míg a kikapcsolásnál egyfajta alvó állapotszerű módba kerül a készülék, a hard resetnél teljesen újratölt, vagy újrabootol.)

Ekkor még nem volt vége az ügynek, a telefon ugyanis követelte, hogy csatlakoztassa az iTunes-hoz. A lány követte a megjelenő utasításokat, hogy a telefonja végül bekapcsoljon. Mikor megnyitotta a Fotók appot, akkor szembesült vele, hogy noha az eset előtti legutolsó szelfijei megvannak, a mintegy 33 000 képe, videója és minden létező adata néhány jelentéktelen jegyzeten kívül, egyszerűen törlődött…

Kiderült, hogy az almás mobilnak lényegében a teljes tartalma oda. Két dolog történhetett. Az egyik, hogy a folyamatos töltögetés miatt a készülék túlhevült. A másik, hogy adatkorrekcióra került sor. Az Apple szakemberei már attól is óvnak, hogy az akku utolsó százalékainál fotózzunk, vagy alkalmazást töltsünk le a telefonra. Ezek ugyanis felülírják a rendszer kódjait, és bár ez nem gyakori jelenség, de ha pont ekkor kapcsol ki a telefon, az bizony késztetheti a készüléket, hogy visszaállítás módba kerüljön…

töltés

Ne süsd ki, nem cipó. Inkább backupolj folyamatosan!

Minden egyes ilyen esettel egy töltési ciklust veszítünk, márpedig az akkumulátoroknál a töltési ciklusok száma adott. A legjobb, ha sem nem merítjük le teljesen és nem hagyjuk rajta a töltőn sem hosszú ideig a már teljesen feltöltött készüléket.

A történetnek szintén nagy tanulsága, hogy érdemes rendszeresen mentést készíteni a készülékről, hogy később visszaállítható legyen. Bármilyen hiba következtében kerülne is sor visszaállításra. Brianna végül, ha szép kis árat is fizetett érte, megtanulta, nem csak, hogy hogyan kell töltenie rendesen a telefonját, de azt is, hogy hogyan készítsen biztonsági mentéseket…

Forrás: Business Insider

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..