Dizájnos okosbútor kis lakásokba

okosbútor
Az Ori okos-bútorrendszert az MIT kezdte fejleszteni. Kielégítő megoldást kínálhat a kis lakásokban felmerülő helyproblémákra.

Ori: Könnyen mozgatható és átalakítható okosbútor

Az MIT 2014-ben mutatta be a CityHome névre keresztelt megoldását az apró lakásokat élhetővé tenni. A dolog lényege, hogy egy könnyen és motorikusan mozdítható, modulokból álló rendszer segítségével akár egyetlen szoba folyamatosan változtathatóvá, és ezáltal élhetőbbé váljon. Mostanra a rendszer már Ori néven fut a japán origami szó után. Immár előrendelhető a legfőbb városokban az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is.

Az MIT és a Fuseprojecttől, Yves Béhar közösen alkották meg az Ori rendszert. Egyelőre két méretben érhető el: az Ori Full és az Ori Queen méretben és egyelőre kizárólag építési vállalkozások rendelhetik.

okosbútor

A prototípusokat Airbnb vendégek tesztelték Bostonban az elmúlt években, mostanra pedig már 10 apartman házban is használatban vannak az USA-ban és Kanadában.

Mindkét elérhető változatban az automata rendszer része az ágy, a munkaállomás, a fiókok, a szekrény és a pakoló rekeszek. A Queen változat viszont még egy kanapéval is kiegészül ezeken felül. Az egész rendszernek összesen egyetlen konnektorra van szüksége a működéshez. Az irányítását egy az oldalába épített kezelőfelülettel, egy alkalmazással, sőt még okoshangszórón keresztül, Alexával is lehetséges.

Nagyon könnyű és népszerű rétegelt lemezekből (furnér) készülnek, kerekeik vannak. Vagyis nem csak könnyedén alakul át a szerkezet, de könnyen át is helyezhető, és manuálisan is változtatható áramszünet esetén.

Jöjjön akkor a nagy ötlet árnyoldala, az ára: 10 000 amerikai dollárt kérnek érte. Ugyan soknak tűnik, de azért érdemes néhány dologba belegondolni! Ez az az ár, amennyiért még nem lehet jelentősen nagyobb lakást venni, és arról se feledkezzünk meg, hogy a bútorok mindenhol pénzbe kerülnek. Azok pedig ugyebár szimpla bútorok és az ágy például nem fogja beágyazni magát…

okosbútor

Feltehetően, ha az értékesítés megkezdődik a szélesebb fogyasztói kör részére is, a megrendelések növekedésével az előállítási költségek is lecsökkennek majd.
Az első szériában 1 200 darabot gyártanak le és több országra is tervezik kiterjeszteni a megrendeléseket. A világ megapoliszaiban egy ilyen megoldás mindenképpen megtalálná közönségét, már most is, nemhogy néhány év múlva.

Forrás: The Verge

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..