Okos munkahelyi bútorok – Na, erre ugyan várhatunk!

állóasztal
Forrás: Herman Miller
Akár otthonról, akár munkahelyen dolgozol, biztos, hogy van egy asztalod. Mi lenne, ha ez a bútor olyan okos lenne, hogy figyelne a testi épségedre?

Live OS – Fantáziá(tlan) név mögött egy jó ötlet

A sok derékfájós, görnyedős, porckorong és gerincsérves ember világában néha gerincspecialisták azzal viccelnek, hogy „az ülés az új cigarettázás”. Ahogy minden vicc alapja igaz, sajnos itt is ez a helyzet. Számtalan kutatás igazolta, hogy a sok ülőmunka kikészíti a hátat. A görnyedés, a számítógép előtt előreejtett vállak lassan, de biztos ártanak a gerincnek.

Akiket már érint a probléma többféle elkerülő vagy épp megoldó stratégiához folyamodnak. Ékpárna, labdán ülés, állóasztal, gyógytorna vagy akár a legszerencsésebb munkáltatókkal rendelkezőknek a legtökéletesebb megoldás: a változtatható magasságú íróasztal. Utóbbi után sokan csak sóhajtozva vágyakoznak az IKEA keményre szabott árcímkéjét nézegetve.

Ez az újdonság is hasonlít az IKEA változtatható magasságú asztal megoldásához, csak még egy okos csavarral több annál. Az Aeron gerinckímélő irodai székekről híressé vált Herman Miller bútormárka ezúttal az íróasztalokat vette célba. A tervezésben Yves Béhar közreműködése segítette őket.

Az eddigi szabályozható magasságú asztalokkal egy nagy baj van, amiben a Live OS más… Hiába vesz, vagy kap a cégtől valaki ilyen bútort, néhány hét után megfeledkeznek az állandó váltásokról és főként újra csak ülve használják őket.

állóasztal
A Live OS alkalmazás (Forrás: Herman Miller)

Ülni vagy állni? Az itt a kérdés.

A Live OS névre keresztelt rendszert érzékelőkkel láttak el, amiket az asztalba szereltek. Ezek persze csak akkor működnek, amikor épp valaki jelen van az asztalnál. Az érzékelők adatokat gyűjtenek a felhasználóról, ami aztán az alkalmazással együttműködve ad képet a szokásokról. A begyűjtött adatok alapján aztán egy komplett program is összeállítható.

Így az ülő-álló asztal nagyjából úgy működik, mint egy aktivitásmérő csak asztal formában. A telefonos alkalmazásban beállítható ugyanis nem csak az asztal magassága, de akár az is, hogy meddig akarunk állni és mikortól ülnénk le. Mikor váltani kellene a magasságot, az asztal magától jelzi ezt egy rezgéssel, hogy a felhasználó megnyomhassa a gombot. Lehet egyedi preferenciákat megadni, de akár előre elkészített, akár a begyűjtött adatok alapján elkészített „edzésterveket” is követni. Sőt, akár hosszú távú ülő-álló edzéstervekkel haladni és aktivitás fejlesztést is meg lehet valósítani.

A Herman Miller szóvivője szerint a rendszer arra ösztönzi felhasználóit, hogy gyakrabban mozduljanak meg, vagy váltsanak pozíciót. Az eddigi próbák alapján úgy tűnik, hogy ez működik a tesztalanyoknál.

Noha a magyar munkahelyeken még nem annyira megszokott az állóasztal használata, nemhogy a szabályozható magasságú asztalé, azért az ötlet mindenképpen jó. A termék nagyon hasznos lehetne sokak, de akár mindenki számára. Az ára persze itt sem a legolcsóbb! Az asztalhoz az érzékelőket is külön kell megvásárolni, és a szoftverek (telefonos vagy számítógépes alkalmazás) használatáért is fizetni kell.

Forrás: The Verge

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .