Még a szemed is megváltozhat az okostelefon-függőségtől!

okostelefon látás
Vajon ronthatja a látásod az okostelefonod? Milyen hatással van a gyerekeidre? Szervi elváltozásokat is okozhat, vagy csak mentálisakat?

Elmondható, hogy az iPhone megjelenése eléggé átalakította a mobilpiacot. Mivel az almás mobil 10 éves lett, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az okotelefonok is nagyjából ennyi ideje kezdték beenni magukat az életünkbe. Mostanra pedig nagyon sok szokásunkat és tevékenységünket megváltoztatták.

Ezek a készülékek okolhatók azzal, hogy elvonják a figyelmünket nagyon sok egyébként fontos dologtól. Zavarják a nyugodt pihenésünket, és még a látásunkra is negatív hatással vannak. A WIRED egy háromrészes cikksorozatot indított, hogy feltárja szakértői segítséggel, valójában mennyire is befolyásolják életünket a telefonjaink. Ezeknek az írásoknak az egyike Andrew Bastawrous, szemésszel folytatott beszélgetés.

Az okostelefon és a rövidlátás

A Londonban élő szemész már évek óta tanulmányozza a mobiltelefonok hatását a szem egészségére. Továbbá egyik alapító tagja a PEEK Vision elnevezésű startupnak, ami lényegében egy szemproblémák diagnosztizálására fejlesztett alkalmazás.

Megkérdezték Bastawrous-t, hogy szerinte létezik-e rövidlátás-járvány és, ha igen, vajon mennyire okolhatók érte az okostelefonok? A szakértő szerint sokkal több ember válik rövidlátóvá, mint például egy évtizeddel ezelőtt. Emiatt sokkal több embernek van szüksége szemüvegre is, sőt ez további kóros elváltozásokhoz is vezet. A szemész elmondta, hogy a rövidlátás kialakulásáért a szemgolyó megnövekedése okolható. Különösen az ázsiai populációknál figyelhető meg manapság gyors ütemben ez a tendencia. Ráadásul a látásromlás akár komoly mérvűvé is válhat, sőt retina leváláshoz, és egyéb retinális betegségekhez is vezethet.

okostelefon látás

A szem növekedése normál esetben késő tizenéves korra nagyon lelassul, vagy megáll. Ám újabban ez nem történik meg. Legjellemezőbben Ázsiában, a kiemelten okostelefon függő térségekben figyelhető meg a sajnálatos tendencia. Például a szingapúri iskolásoknak már a 90%-a rövidlátó.

A feltételezés az, hogy az emberek sokkal többet olvasnak szinte teljesen sík felületről (telefon kijelző), ami egyszerűen ösztönzi a szemet, hogy rövidlátóvá váljon. Egyes szakértők szerint ez egyenesen már genetikai válasz. Továbbá többek szerint az is közrejátszik, hogy sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mint korábban bármikor.

Ki a szabadba!

Például azokon a területeken, ahol igazán kiemelkedően sok rövidlátó van, összefüggést vélnek felfedezni ez utóbbival. Ott ugyanis, ahol az oktatási rendszer következtében a legtöbb oktatási tevékenység zárt térben zajlik, az emberek például nem kapják meg ugyanazt az UV-sugárzást. Úgy tűnik, ez is összefüggésben lehet a rövidlátás kialakulásával.

A zárt térben töltött több idő viszont az okostelefonokkal is összefüggésbe hozható, azok ugyanis, akik szívesen és sokat nyomkodják telefonjaikat, szintén kevesebb időt töltenek a szabadban. Ráadásul ugye folyamatosan közelre néznek. Így nem váltakozik elég sűrűn a szem egészségéhez szükséges felváltott, közelbe és távolba tekintés, ami például a szabadban az időtöltéseket nagyrészt jellemzi.

okostelefon látás

A szemész mégis a rövidlátás-járványnál is jobban aggódik az okostelefon okozta érzelmi és társadalmi károk miatt. Például tény, hogy mindannyian sokkal kevesebb időt töltünk más emberek közvetlen környezetében, köszönhetően mobiljainknak. Ebből kifolyólag károsodik az empatikus készség és máshogyan is kezeljük egymást. A szemész azt mondja, szeretne olyan megoldásokat látni a mobiltechnológiában, melyek növelik, és nem csökkentik az empátiát. Olyan megoldásokat, amelyek pozitív emberi tulajdonságokat erősítenek és nem a negatívakat.

A vizuális rendszerünk hanyatlása

A szakértő szerint sokkal passzívabbá váltunk a környezetünkkel szemben. Merevebbek vagyunk, szívesebben beszélgetünk egy képernyővel. Ráadásul mindennek a fiatalok vannak a leginkább kitéve. Bastawrous elmondja, hogy a vizuális rendszerünk milyen hihetetlenül összetetten működik. Például egy ismerős helységbe lépve, képesek vagyunk arra, hogy ne azt lássuk, ami valójában ott van, hanem azt, amit az agyunk a helységről korábban eltárolt. A vizuális rendszerünk tökéletes működése számára azonban sokkal hatékonyabb, amikor a valós látottakat összevetjük a látható különbségekkel. Márpedig amennyivel figyelmetlenebbek az emberek a kijelzőkre fordított és azokkal megosztott figyelmük miatt, gyakrabban történik az első. Ennek pedig hosszútávon komoly hatásai lehetnek.

okostelefon látás

Például több tanulmány is foglalkozik azzal, hogyan hat a kijelzőhasználat a kisgyerekekre. Fontos, hogy a gyermek figyeli a szüleinek az egyes történésekre adott visszajelzéseit. Így tanul – többek között – érzelmi válaszokat, mint a mosoly felismerése és hasonlók. Viszont, mikor egy kisgyerek a képernyőt nézi, az nem ad visszajelzést neki. Ezért egyes hipotézisek szerint a képernyőkre bízott gyerekek úgy nőnek fel nagyrészt, hogy ez drasztikusan hat a szocializációjukra és a vizuális készségük fejlődésére is!

A szemész ezért az egyetlen megoldást abban látja, ha csökkentjük a képernyő bámulásával töltött időt, például a szabadban töltött idő javára.

Már különféle szervezetek is igyekeznek ösztönözni az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban, különösen az ázsiai országokban. A Szemészek Amerikai Akadémiája is kiadott már javaslatokat a kijelző előtt töltött idő csökkentésére. Továbbá igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezek az eszközök, különösen nagyon fiatal korban, komoly és káros hatással lehetnek a kognitív és vizuális fejlődésre.

A baj csak az, hogy az emberek már eleve olyan eszközökön jutnak ezekhez az információkhoz, amiktől védeni igyekeznek őket. Sőt ezek híján, gyakran egyáltalán nem is jutnak hozzá…

okostelefon látás

Mi a megoldás?

A WIRED mindezek után megkérdezte a szakértőt, hogy akkor vannak-e egyáltalán pozitív hatásai az okostelefon használatnak. Bastawrous szerint például az utolsó gondolatban említett dolog. Ezek az eszközök lehetővé teszik az emberek számára, hogy nagyobb eséllyel jussanak olyan információkhoz, amikről nélkülük nem biztos, hogy tudnának.

Pozitívumként említi azokat az innovatív megoldásokat is, melyek viszont látássérülteknek, szembetegeknek segítenek. Például mi is írtunk a magyar fejlesztésű módszerről és alkalmazásról, ami a színtévesztőknek segíthet. Az angol szemész szerint azonban szerencsére sok segédeszköz elérhető. Külön említi, hogy még vak emberek számára is vannak alkalmazások, amik pozitív segítséget nyújthatnak mindennapjaik során, illetve lehetővé teszik számukra is, hogy például olyan közösségek részei legyenek, melyekkel nem biztos, hogy amúgy kapcsolatba kerülnének. Emellett a látássérülteket segítő, az okostelefonokhoz köthető igazán hasznos módszerek is elérhetők.

Forrás: WIRED

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .