Tippelj, hol használjuk a legtöbbet az okostelefonokat hírolvasásra!

hírek
A Reuters éves digitális hír riportja a 2017-es évre érdekes adatokat tartalmaz. A 36 országra kiterjedő felmérésben hazánk is részt vett.

Hírek, hírforrások, eszközök, Magyarország…

A digitális hírekről szóló jelentésben a 36 ország eredményeit összegezték, de külön-külön is közzétették. A riport összesen mintegy 40 000 ember bevonásával készült. A 23 európai ország részletes elemzései között, hazánkról készült riport is megtalálható. Noha politikailag nem is kicsit részrehajlónak tűnik, a számadatok mégis érdekesek, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberek milyen hírforrásokat részesítenek előnyben, hazánkban.

A jelentés alapján Magyarországon a lakosság 72 százaléka kitartóan a tévében nézi híreket, ugyanakkor erre rávert azért a digitális tér. Mostanra ugyanis a lakosság 89 százaléka online felületen (is) olvassa a híreket. Az online felület persze magába foglalja a közösségi médiát is. Az utóbbi vegytisztán a magyarok 68 százalékának hírforrása egyébként, ami azért is megdöbbentő adat, mivel jól tudjuk mennyire megbízhatatlan hírforrásnak minősül. Az talán senkit sem lep meg ezek után, hogy a rádió 24, míg a nyomtatott sajtó pedig 20 százalék főbb hírforrása mostanra. A nyomtatott sajtó egyébként a tavalyi évhez képest 7 százalékkal szorult vissza.

A közösségi médiumok közül persze a Facebook számít vezető médiumnak, 64 százalékos aránnyal hírforrás, ám meglepő, hogy a YouTube a második itthon 25 százalékos aránnyal.
Ami az eszközöket illeti: Magyarországon a felhasználók 71 százaléka számítógépről olvasgat, 49 okostelefonról, és mindössze csak 14 százalék tabletről. Egyébként az okostelefon használat hírolvasás céljára tavalyhoz képest 6 százalékkal növekedett.

okostelefon függőség

Bizalmatlanság a mellékhelységből

Amúgy hazánkban mindösszesen 31 százalék hisz a hírforrásoknak általánosan. Ezzel a 36 ország közül nagyjából a hitetlenek közé sorolódunk, hiszen a 36-os listán ezzel 30. helyet csíptük meg. Ugyanakkor más a helyzet, ha már egy adott médiumnak bizalmat szavaztunk, annak ugyanis sokkal jobban hiszünk, akár 54 százalékban, ezzel viszont a 12. helyen vagyunk a 36-ból a „bizalomlistán”.

A 36 ország összesített eredményei közül a legérdekesebb adat talán mégis az, hogy az okostelefon felhasználók közül ki hol használja legszívesebben hírolvasásra a készülékét. Nos, 46 százalék az ágyból szemezgeti az újdonságokat, 42 százalék utazás közben a közlekedési eszközökön és… Igen, hát 32 százalék onnan, ahova még a király is gyalog is jár, a mellékhelységből.

Forrás: Statista, Reuters

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .