Már az sms is 25 éves

sms
1992-ben küldték az első szöveges üzenetet mobilra. Ez lett a későbbi SMS. Jó hosszú út vezetett az animojik világáig, igaz?

Érdekes adat lenne, ha tudnánk napi hány üzenetet küldenek a világon manapság. No, nem fejenként, átlagosan, hanem összességében… Bár ilyen adat sajnos nem áll rendelkezésre az immár számtalanféle üzenetküldési mód miatt. Az viszont némi viszonyítási pontot adhat, hogy csak a WhatsApp üzenetküldő alkalmazással júliusban napi 55 milliárd üzenetet küldtek el a felhasználók. Elképesztő szám, hiszen ez csak egyetlen internet alapú üzenetküldő! (Ami nem is adott minden felhasználó mobilkészülékén!) Mi a helyzet a többivel, és főleg a szóban forgó GSM alapú szolgáltatásokkal?

1992. december 3-án Neil Papworth, brit informatikus küldte el az első SMS üzenetet számítógépről mobiltelefonra. Szerintetek, mi állt benne? Nos, az akkor még 23 éves férfi azt írta főnökének, hogy „Boldog karácsonyt”. Ugyan ez még csak egy kezdeti próba volt, de a Vodafone igazgatója, Richard Jarvis készüléke fogadta ezt az első kísérleti üzenetet. Mégis ez a cselekmény tulajdonképpen a távközlési történelem egyik fontos lépésévé vált, sőt később az emberek szociális kapcsolataira is komoly hatással lett.

Az első SMS elküldésétől persze még kissé rögös út következett, mire nagyjából 1995-96-ra szélesebb körben terjedni kezdett az SMS használat. Ennek az oka egyébként nem csak a mobilhálózatok kezdetlegességében keresendő, de a telefonok gombjai sem éppen üzenetküldésre voltak akkoriban még használatosak.

sms
Forrás: Pixabay

Az SMS = RÜV?

Az SMS mozaikszó a Short Messaging Service, vagyis Rövid Üzenet Szolgáltatás kifejezésből ered. Az SMS nemzetközi szabvány szerint 160 karakter terjedelmű, amit a különleges karakterek befolyásolhatnak.

Mikor azonban az első okostelefonok megérkeztek az üzenetek száma drasztikusan megugrott. Az Amerikai Egyesült Államokban, míg 2006-ban átlagosan 12,5 milliárd üzenetet küldtek a felhasználók havonta, ez a szám a következő évre már havi 45 milliárdra nőtt. 2017-re havi 781 milliárd üzenetet küldenek havonta csak az USA-ban!

Kétségtelen, hogy a kommunikációnkat is milyen sokban befolyásolta az üzenetküldés az elmúlt 25 évben. Míg egykor, a kezdetekkor az SMS üzenetek ritka madárnak, szinte udvariatlannak számítottak hívás helyett, mostanra sokan ezt preferálják a telefonálás helyett.

Mindezek mellett számtalan szolgáltatás került bevezetésre, amit SMS-ben bonyolíthatunk. Gondoljunk csak bele, hogy a parkolástól kezdve hányféle dolgot rendelhetünk szöveges üzenetben. Illetve ez is egyfajta marketing eszközzé lépett elő.

Az üzenetküldő alkalmazások megjelenésével, amelyek ugye a GSM hálózat helyett internetet használnak az üzenetek továbbítására, kétségessé vált az SMS jövője, bár sokak szerint még nagyon korai a későbbi eltűnéséről gondolkodni.

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .