Fitbit Versa: egy igazi Apple Watch alternatíva

fitbit versa
Az új okosórájával a Fitbit kiemelten gondol a nőkre (és az Apple Watch rajongókra). Mégsem biztos, hogy van esélye a nagy riválissal szemben.

A Fitbit Versa az Apple Watch első komoly kihívója: hasonló forma, könnyebb kivitel, stílusos megjelenés, nyerő ár

Bevallom, elfogultan írom ezeket a sorokat. A Fitbit Versa engem felcsigázott, több okból is. Az egyik, hogy a Fitbit nekem már többszörösen bizonyított. A másik, hogy cseppet sem szimpatizálok az Apple Watch-csal, aminek eljövendő nagy konkurenseként tartják ezt az újdonságot számon.

Korábban lehetőségem volt kipróbálni több Fitbit modellt is, sőt a mindennapjaimban is Fitbit Alta HR-t használok. Utóbbiról itt olvashattok, ezúttal viszont a cég egészen váratlan újdonságáról.

fitbit versa, okosóra, aktivitásmérő
Forrás: Fitbit

A napokban jelentették be a Fitbit Versa kiérkezését, ami a cég második okosórája, és egyben egy sokkal inkább mainstream vonalat képviselő darab, mint a korábbi, a Fitbit Ionic. Ez nem csak azt jelenti, hogy egy fokkal kevésbé sportos, hanem azt is, hogy kisebb csuklón (nők!) is igazán remekül mutat.

Bár némileg hátrányára szól (vagy nem – ízlések és pofonok), hogy már első ránézésre is igen hasonlít az Apple okosórájára. Emellett az ára jóval a versenytárs alá szabott.

fitbit versa, okosóra, aktivitásmérő
Forrás: Fitbit

Node, mit tud a Fitbit újdonsága?

A számos fitnesz funkció (pl. edzések) mellett, az immár alapfelszereltségnek számító vízállóság és pulzusmérés sem hiányzik belőle. Emellett lehet róla üzenetekre válaszolni, alkalmazásokat letölteni rá, és zene tárolásra is képes. Valamint kifejezetten nőknek kifejlesztett funkciókkal is büszkélkedhet.

A Versa alumínium teste sokkal inkább emlékeztet egy órára, mint egy aktivitásmérőre, ugyanakkor az uniszex kivitel nyerő döntés a cégtől. Több újságíró is arról számolt be a bemutatót követően, hogy egyformán jól mutat női és férfi csuklón. Emellett nagyon vékony, mindössze 11,2 mm vastag. Ezzel lényegében a legvékonyabb okosóra a piacon, sőt a Fitbit állítja, az USA-ban kapható legkönnyebb is!

fitbit versa, okosóra, aktivitásmérő
Forrás: Fitbit

Az 1,34 colos négyzet alakú LCD kijelzője még erős napsütésben is kiemelkedően jól olvasható. Noha 4 GB háttértárral rendelkezik, a zenék tárolására csak 2,5 GB érhető el, bár hozzátehetjük, sporttevékenységekhez azért ez is bőven elég.

Nagy hiányossága ugyanakkor a GPS, amit még az sem pótol, hogy cserébe a készüléket csak négy naponta kell tölteni. Ahogy azt fent már említettem, lehetőség van a telefonra beérkező sms-ekre is válaszolni, igaz, csak sablonüzenetekkel, és azokra is csak Android operációs rendszerű készülékekkel párosítva. A helyzet ugyanis az, hogy az Apple saját órája miatt nem csak kivágta pár éve az Apple Store-ok kínálatából a Fitbit termékeket, de immár azt sem teszi nekik lehetővé, hogy ezzel a funkcióval felvértezhessék a készüléküket.

fitbit versa, okosóra, aktivitásmérő
Forrás: Fitbit

A legnagyobb dobás viszont az óránál, hogy külön kifejezett figyelmet szentel a nők egészségének. Azért, hogy mi nők átfogóbb képet kapjunk az egészségünkről, a Versa lehetővé teszi például a menstruációs ciklus figyelését is. A különféle tünetek rögzítésével segít kiszámolni a ciklus jellemzőit, akár visszaszámol a következő menstruációig. A feljegyzett adatoknak akár orvosi látogatás során is hasznuk lehet.

Természetesen a szokásos Fitbit funkciókat is őrzi, mint a nagyszerű alvásfigyelés, az aktivitás figyelmeztető vagy a megadott időközönként érkező statisztikák, például a sport fejlődésünkről. Ezek mellé a szintén Apple Watch-ra jellemző, megnyugtató, légzés funkció is társult.

Az ára az EU-ban 200 euró, és 5 különféle színváltozatban érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .