A közepes, a nagy és a drága – Megérkeztek a 2018-as iPhone-ok

2018-as iPhone-ok

Már minden létező fórumon megjelentek a 2018-as iPhone-ok paraméterei, sőt az online Apple Store-ban alulról-felülről láthatók. Mivel én viszont csak késve jutottam ennek megírásához, így inkább az azóta felmerülő kérdésekre igyekszem válaszokat találni, illetve kicsit véleményezném az új készülékeket.

Nagy, nagyobb, legnagyobb

Összesen 3 darab iPhone-t mutattak be. A méretüket nagyjából úgy írnám le, hogy nagy, nagyobb és még nagyobb. Steve Jobs mostanra nemhogy forog a sírjában, de inkább pörög. Ő kitartóan ragaszkodott a 4 colos kijelzőhöz, mondván, hogy az tudományosan bebizonyíthatóan a legjobban használható méret. Bár nem teljesen adok neki igazat, de vitatkozni sem fogok.

Az iPhone 4 telefonomnál kezelhetőbb méretű készülékem ugyanis sohasem volt. Elfért minden zsebben, táskában és ennek volt a legkényelmesebb a fogása. Ugyanakkor tény, hogy a 6S kijelzőjén jobban látni mindent, a 7 és 8 Plus-én pedig még jobban.

Ettől függetlenül nem vennék Plus telefont, pedig állati jó a kamerájuk, de szerintem egy nő számára egyáltalán nem jól kezelhető a méretük. Alig érem át őket az egyébként cseppet sem kicsi tenyeremmel. Megszokható? Igen, csak nem kényelmes.

Az Apple a mostani bemutatón mégis tovább csavarta a telefonok méretét. A friss termékpaletta legkisebb tagja az iPhone XS is nagyobb, mint a lassanként kompakt méretnek számító iPhone 8 (7, 6s és 6). Az SE-t már meg sem említem. Nem csak azért, mert befejezték a forgalmazását, de azért is, mert már az árát tekintve sincs maradása az Apple termékek között.

2018-as iPhone-ok
Az iPhone XS és iPhone XS Max  3 színváltozata: arany, fekete, fehér/ezüst

Szebb, még szebb, színes

iPhone XS/Max

Mielőtt elkezdek zsörtölődni, jöjjön egy kis dicséret. Ez pedig a külcsín, amire a frissen bemutatott almás okostelefonok esetében érezhetően nagy hangsúly került.

Az XS-ről és az XS Maxról a képek már vagy egy héttel az Apple esemény előtt kiszivárogtak. (Állítólag a weboldalról, és persze az Apple is bakizhat, de szerintem egyszerűen csak valamelyik grafikus átküldte a haveroknak.) Már ekkor, első ránézésre felcsigázott az arany szín, pedig alapvetően nem különösebben mozgat.

Mégis az iPhone XS (és Max) már egyetlen képen is láthatóan igen jól sikerült. Az arany remekül áll neki, ahogy az Apple Watch 4-nek is. Nő létemre mindig is vonzódtam a sötét színekhez, és a sötét színű telefonokhoz, az aranyhoz pedig soha… Aztán tessék!

Az iPhone X is például egy nagyon igényes megjelenésű készülék. A sötét változata viszont szerintem annyira férfiasra sikerült, hogy végül azért hagytam ki, mert a szolgáltatómnál nem kaptam fehér színűt. Viszont az új XS PVD színezési eljárással aranyozott nemesacél szélei határozottan felcsigáztak. Igazi „luxi” életérzés, igazi dívás, úgyhogy engem idén ezzel a megjelenéssel és színnel Almáék megvettek kilóra. Az pedig csak hab a tortán, hogy végre elhagyták a rozé tónust, plusz az aranyat nem a fehérrel erőltetik, hanem sötét kerettel párosították! Ez legalább olyan jó és ízléses döntést, mint az iPhone 8 a fekete előlappal. (A fehér 7-es elég gyengécskére sikeredett.) Az XS-re visszatérve, a másik két színváltozat (fekete és fehér/ezüst) szinte észrevétlen mellette. Persze ízlések és pofonok.

2018-as iPhone-ok
Az iPhone XR – sárga és fehér

iPhone XR

Viszont, ha már színek, ne feledkezzünk meg az iPhone XR-ről! Az Apple gondolt egyet és nem is egy, hanem egyszerre 4 (régi) új színt rántott be a termékpalettára. A kék, a piros, a korall és a sárga a Huawei P20 Pro alkonyatát ugyan nem közelítik meg, sőt kicsit retrók is, de mindenképpen fejsimi jár a próbálkozásért az almás srácoknak. Éljen, a United Colors of Apple!

A kolléganőmmel megállapítottuk, hogy mindkettőnknek egy az egyben az 5C bagázs ugrott be az új „olcsó” almás telefonról. Testközelben ez a déja vu csak tovább erősödhet majd, hiszen az üveg hátlap miatt az élénk színek a fényes műanyagot idézik. Azért reméljük, hogy az XR-ek hosszabb forgalmazást érnek meg azoknál. Egyedül a zöld maradt ki a korábbi 5C színskáláról, de van helyett piros, a szokásos Product RED változat, ami a harmadik világban zajló AIDS elleni küzdelmet támogatja.

Fura, hogy a specifikációk alapján (olcsóbb kijelző, olcsóbb kamera, olcsóbb alumínium kivitel) azt hihetnénk, hogy ezek a színes telefonok a fiatalokat és elérhetőbb árú készülékek vásárlóit célozza. Ám az árcímkéje mégsem erről árulkodik…

Új, kicsit új, kevésbé új

Miben újak és mások a 2018-as iPhone-ok? Az XS pontosan annyiban újabb az iPhone X-nél, amennyiben az iPhone 7 volt újabb az iPhone 6s-nél. Kapott egy új processzort, kicsit optimalizáltak rajta ezt azt, kapott némi fejlesztést a kamera és majdnem ennyi. Két lényegesebb újítás érkezett. Az egyik, hogy végre nem csak csepp, hanem vízállóvá tették (IP68). Az XS újításai között egyetlen olyan mérvű újdonság benne, mint az iPhone 6-hoz képest a 6s volt, hogy elvileg duál SIM-es lett… A baj az, hogy a hangsúly az elvileg szón van.

A 2018-as iPhone-ok abban az értelemben duál SIM-esek, hogy képesek két eltérő szolgáltató kártyáit használni, legalábbis, ha azt az egyik szolgáltató hagyja… Tudom, ez még így nem világos, úgyhogy kifejtem. Az új iPhone-ok Kínában úgy duál SIM-esek, ahogy az emberek a duál SIM felállást ismerik, azaz két SIM kártyát lehet a készülékbe helyezni. Eddig talán érthető. Most jön a neheze:

Kínán kívül a világ minden tájékán az új iPhone-ok lényegében csak ál duál SIM-esek, vagy inkább duál szolgáltató képesek. Ugyanis csak egy fizikai SIM (nano SIM) fogadására képesek, egy pedig eleve beléjük építettel rendelkeznek (ez az eSIM). Igen ám, de az eSIM-et a szolgáltató képes programozni, vagy akár le is tiltani. Így a szolgáltatónál vásárolt készülékek simán egy SIM-essé és függővé tehetők. Ráadásul Magyarországon egyelőre kizárólag a Telekom támogatja az eSIM szolgáltatást. (Ők sem túl régóta.) Ez egyelőre még nem is baj, mert maga az iOS rendszer sem támogatja még az eSIM-et az Apple saját bevallása szerint. Majd egyszercsak jön idén egy frissítés és akkor már elérhető lesz…

2018-as iPhone-ok
iPhone XR – Piros és korall

Legdrágább, legdrágábbnál is drágább, a világon a legdrágább

Elérkeztünk a legfájdalmasabb pontjához az új iPhone-oknak. Mert nem az a baj, hogy az Apple keresni akar, hanem, hogy pont itt, Magyarországon akar keresni, ahol online áruháznál többre nem futotta! Ott, ahol hivatalosan nincsenek jelen, csak prémium viszonteladóik vannak…

Elviselhetetlenül drágán árulják az almás készülékeket. Irreálisan, valótlanul és vérforralóan. Miközben az EU országaiban a magyarok fizetési színvonala – a „jól teljesítés ellenére” – is elmarad az átlagtól, valamiért az Almáék a második legdrágább árakat szabják nekünk. Felteszem a magay ÁFA a ludas, de akkor is! Ez mi?

Az iPhone 64 GB-os verzió, vagyis a nyitóár 299 990 Ft! Egy LCD kijelzős telefonért! Az iPhone XS (szintén 64 GB) nyitóára 399 999 Ft. Viszonyításképpen, ennyiért már autót lehet kapni. A legtöbb átlag család akár fél év alatt sem tudná összespórolni a készülék árát apunak, csak akkor, ha igen keveset esznek és a rezsi felét fizetik be. Persze nem ők lesznek az iPhone célközönsége, a baj viszont az, hogy attól, hogy nincs mindenkinek pénze rá, még van, aki szeretne ilyen telefont. Különösen, aki eddig mondjuk iPhone 6-ot vagy valamelyik korábbi készüléket használta, de már vacakol a telefonja…

Ezt az árszabást még az sem kompenzálja, hogy arányosan csökkentették az iPhone 7 és az iPhone 8 árát. Az előbbiből immár 32 és 128 GB-os változatok kaphatók, az iPhone 8-ból pedig maradt a 64 és 256 GB.

Az új iPhone XS és XS Max 64, 256 és 512, az XR pedig 64, 128, 256 háttértár opciókkal elérhető. Az árak teteje az 512 GB-os iPhone XS Max, ami 577 990 Ft-ot kóstál.

2018-as iPhone-ok
iPhone XR – Fekete és kék

A mobilipari dizájner terméke?

Amikor Angela Ahrendts megjelent az Apple-nél már sejtettem, de évről évre biztosabbnak érzem a feltételezést. Szerintem az Apple tudatosan, vagy kevésbé tudatosan, de a márkát mindenképpen olyan magaslatra akarja emelni, amilyen a divatvilágban a Dior, vagy a Chanel.

Az árazás és a termékek kivitele is erre utal, valamint a tény, hogy nem akarnak biztosítani egyetlen olyan terméket sem, ami középréteg alatti életszínvonalon elérhető. (Lásd iPhone SE kivezetése.) Az Apple nem csak nagy akar lenni, de tudatosan drága és még ikonikusabb márkát épít. A Jobs által megszabott minimalista geek irányt Cook a megtehetem meg is veszem feltörekvők és újgazdagok márkájává kormányozza.

Már egy ideje megfigyelhető tendencia, hogy az Apple-nek nem kell újítónak és úttörőnek lenni, ahhoz, hogy bankot robbantson. Nem kell technológiai vívmányokkal telepakolt készülékeket az asztalra tennie, nem kell tudásával a piac előtt járnia, elég, ha hozza azt a színvonalat, amit más innovátorok, és hozzá jól néz ki, mert már az Alma-logó is eladja a terméket, függetlenül attól, hogy van-e jobb a piacon. Ez pedig, egy profit orientált piacon ugyan teljesen érthető, csak a szívből almásoknak egyben szomorú is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .