iPhone: státusszimbólum, vagy valódi érték?

iPhone

Nekem szegezték a kérdést, hogy érdemes-e iPhone készüléket venni.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy az iPhone és én hosszú közös múltra tekintünk vissza. Talán azért írom ezt, hogy hitelesítsem ezt a véleményt, talán csak tájékoztatásként, magam sem tudom.
Több szempontból is jól ismerem az almatelefont. Egyrészt tetemes mennyiségű cikket írtam már róla. Nem csak itt, több más felületen is. Híreket, teszteket, pletykákat, egyszóval mindent. Másrészt nagyjából ugyanannyira utálom is, amennyire szeretem, de mégis használom, és nem nagyon tudok elszakadni tőle. Nemrég pedig odáig vetemedtem, hogy körömszakadtával nekiálltam megvédeni… Néha utálom, és megvetem, néha pedig nagyon szeretem. Ki érti ezt?

Rászoktam arra, hogy a drogériákban, ha egy-egy számomra új termékkel találkozom, akkor rákeresek a Krémmánián az értékelésekre (már, ha van/ vannak ilyenek). Épp ezt tettem a múltkor is, amikor az egyik kis eladólány odalépett hozzám, és nekem szegezte a kérdést:

„Érdemes iPhone-t venni? Jó?”

Felpislogtam a képernyőről, majd a kezemben tartott eszközre meredtem, és hirtelen nem tudtam válaszolni. Feladta a leckét. Kavarogni kezdtek a fejemben a gondolatok.

Egyszerre mondtam volna, hogy igen, és nem:

Milyent vennél? A legújabbat? Normális vagy, annyi pénzt kiadni egy telefonért, amikor eladóként gályázol!? Régebbit? Mennyire régit? Már OLED kijelzővel egy X-et vagy XR-t? Ajjaj, nagyon vigyázz rá! Biztosítást feltétlenül köss, nehogy összetörjön a kijelző, mert nagyon drága a javíttatása különben! LCD kijelzősben gondolkodsz? Aha, az sem rossz, de azért az OLED az egy egészen más dimenzió. Meg az ára…

Tényleg, használtan vennéd, vagy újonnan? Hogyha neked megfelel a használt, akkor megbízható helyről lehet, bár én nem vagyok híve a használt műszaki eszköz vásárlásnak, a garancia és a biztosítás nekem fontos. Újonnan? Igen, a szolgáltatók nagyon undorító árakat szabnak, de a részletfizetés és néha a kínált törzsvásárlói kedvezményekkel egész jó boltot is csinálhatsz…

iPhone

Ja, hogy nem ez a kérdés, hanem hogy érdemes-e?

Mi az érdemes? Érdemes-e eladósítani magad érte? Jó telefon, de nem. Semmiért sem érdemes eladósítani magad, talán egy lakásért. 0% THM-mel? Talán, de számolj vele, mire kifizeted már a felét (sem) éri, és még így is a telefonmárkák közül ez tartja legjobban az árát.

Megéri-e az árát? Hát, igazából nem. Nem tud többet, mint egy jó Samsung, ami egyébként jóval olcsóbb. Sőt, a kínaiak is igencsak beerősítettek. Ugyanakkor az iPhone (és ez főleg a rajta található operációs rendszer az iOS érdeme) használata igen egyszerű és kényelmes. Idős embereknek, és technológiai antitalentumoknak semmi mást nem adnék a kezébe, mint egy régebbi, elérhetőbb árú iPhone-t. Ezt nyomogassátok el, ha tudjátok!

Miért veszik meg mégis olyan sokan, és miért van nekem is? Egyrészt a megszokás nagy úr. Évek óta használom. Elgondolkodtam a váltáson, de valahogy nem vitt rá a lélek. Nemrég összetörtem egy iPhone-t, amíg a csere zajlott egy kínai androidos készüléket kaptam, hiába volt zászlóshajó és egy drága csúcsmodell, DxO-n elért magas kamerapontszámmal. iOS után Androidot használni kicsit olyan, mint luxusautóból visszaülni egy alsóbb kategóriásba: tudod vezetni, még kényelmes is, használható, elvisz A pontból B-be, de valami folyton hiányzik, amitől a luxusautó luxusautó, a középkategóriás pedig közép.

Nem állítom, és sohasem állítanám, hogy az Android vacak.

Nem az. Még arról sincs szó, hogy nem tudom kezelni, és a használatát nem tudtam megszokni. Mégis, vágytam az iOS-re, a berögzült mozdulatokra, a megjelenésre.

Be kell látnom, igazából nincs logikus észérvem az iPhone mellett. Menőbb? Vannak igen drága, akár exkluzív kiadású Android alapú készülékek, amelyek drágák is. Az én szememben egy Samsung is lehet menő. Tehát az iPhone státusszimbólum értéke már régen nem ugyanaz. A stabilabb rendszer sem feltétlenül igaz rá, különösen nem az iOS 13 kiérkezése óta…

Az iPhone kicsit leszállóágba került az egekig feltolt áraival, és az ahhoz képest hanyatló minőségével. Persze, ugyanúgy minőségi, mint régebben, de valahogy már mégsem a régi.
Szóval, a válaszom a feltett kérdésre: az iPhone egy márka, nem jobb, nem rosszabb. Drágább, az biztos. Van, ahol még mindig státusszimbólumnak számít, ez azonban csak hozzáállás kérdése. Egyeseknek menő, egyeseknek már nem.

iPhone

Elmerengtem. Az eladólány állt és várt. Végül mekegtem valamit, amitől simán csak hülyének nézett és tovább állt. Nem tudtam neki segíteni, sajnáltam.

Az az egy biztos, az iPhone, sőt az Apple termékek sem olyanok már, mint régen. A legjobb, és legokosabb döntés, ha mindenki aszerint választ, hogy mire vágyik. A piac most már olyan erős az okostelefonoknál, hogy nehéz rosszul dönteni egy bizonyos árkategória felett.

Akinek iPhone a szíve vágya, és megvan rá a fedezete, az vegye meg! Viszont legyetek felelősek, és számoljatok azzal, hogy drága. Nem jó az árérték aránya. Nem azért, mert nem jó maga a telefon, hanem azért, mert egyetlen telefon sem elég jó egy ilyen árcímkéhez. Aki árérték arányban jó készüléket keres, az máshol keresse!

iPhone

Az iPhone előnyei és hátrányai:

  • Az iPhone előnye, hogy jó esetben évekig kiszolgálja majd a felhasználót (hacsak nem ejti le, vagy áztatja be), ez nagy előnye.
  • Ugyanakkor a garancia például rövidebb rá, mint bármelyik konkurens készülékre. (1 év.)
  • Jól, és egyszerűen használható az operáció rendszer. Kiemelkedően felhasználóbarát. Javallott türelmetleneknek, időseknek, gyerekeknek, és olyanoknak, akiknek semmi érzéke a technológiához.
  • Az adatkompatibilitása az utóbbi években javult, de azért továbbra sem tökéletes. Használható. Megoldható.
  • Kiemelkedően jó a kompatibilitása viszont a vezeték nélküli eszközökkel.
  • Típustól függően, az eséseket rosszul viseli, a kijelző érzékeny, könnyen bereped, még akkor is, ha az érintőpanel használható marad. Az OLED kijelzők cseréje horror áron megy, és azok még egy fokkal érzékenyebbek az ütésekre is.
  • A kamera jó fényviszonyok között remek képeket készít. Rosszabb fényviszonyok ugyanakkor még egy iPhone XS-nek is kihívást jelentenek.

Szóval az iPhone-nak határozottan vannak értékei, de hátulütői is, mint minden forgalomban lévő egyéb mobiltelefonnak. Viszont a vágy… Az egy teljesen más történet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .